Netcongestie en CO₂-uitstoot vormen twee belangrijke knelpunten binnen de energietransitie. Door het toepassen van een CO₂-budget en het netbewust ontwerpen van wijken, ontstaan er mogelijkheden om deze uitdagingen in samenhang aan te pakken binnen gebiedsontwikkeling.
Antea Group onderzocht in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoe energie kan worden geïntegreerd in verstedelijkingsprojecten. Op basis van dit onderzoek en praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in de toepassing van netbewust bouwen in de praktijk.
Dura Vermeer werkt met een CO₂-budget als onderdeel van de projectbegroting. Met behulp van een digitaal sturingsmodel wordt in alle fasen van een project inzichtelijk wat de impact is van keuzes op de totale CO₂-uitstoot. Dit maakt het mogelijk om gericht te sturen op reductie binnen de bestaande projectkaders.
Samen illustreren deze voorbeelden hoe ruimtelijke en energetische opgaven integraal benaderd kunnen worden in de praktijk van gebiedsontwikkeling.
Sprekers
Johan Fuite Lizzy ButinkProjectmanager Landelijk managerEnergieplanologie en Duurzaamheid Dura VermeergebiedsontwikkelingAntea Group
Ruben RaadscheldersCommercieel managerDura Vermeer