Op woensdag 25 juni kwam de Commissie Woningmarkt samen in Meyster's Buiten in Utrecht, een nieuwe en levendige buurt in Oog in Al voortkomend uit de integrale transformatie van de monumentale Cereolfabriek. Onder voorzitterschap van Marieke Mentink stond het onderwerp seniorenwoningen en doorstroming centraal.
De woningbouw voor senioren is cruciaal voor het op gang brengen van doorstroming op de woningmarkt. Toch blijft de realisatie van seniorenwoningen achter, mede doordat gemeenten vaak te rigide programmeren en onvoldoende aandacht hebben voor doorstroming. Dit terwijl de behoefte enorm is. De bouwopgave om tot 2030 290.000 (passende) seniorenwoningen te bouwen, zoals vastgelegd in Woontopafspraak 16, raakt steeds meer uit zicht.
Aan de hand van presentaties van het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen en praktijkvoorbeelden vanuit Blauwhoed en AM zijn de leden met elkaar in gesprek gegaan aan wat we van elkaar nodig hebben om de opgave daadwerkelijk te kunnen realiseren.
Opgave en kansen
Heleen Stigter, secretaris van het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen, gaf een presentatie over de opgave en de mogelijkheden. De opgave betreft 290.000 woningen, wat betekent dat een op de drie te realiseren woningen seniorenproof zal moeten zijn. De opgave staat voor 2030, maar bij herijking van de Woontopafspraken zal dit aantal alleen maar stijgen. Van dit aantal zal 50% moeten landen in de sociale huur, de andere helft valt onder de overige segmenten. Daarbij is het van belang te weten dat uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de 55-plussers op dit moment in een koopwoning woont, en het merendeel binnen enkele jaren wil verhuizen naar een nieuwe, geschikte koopwoning.
Het aanjaagteam roept de NEPROM-leden op mee te denken met een stappenplan. Klik hier voor de presentatie.
Kansen vanuit de praktijk
Vanuit het Aanjaagteam is er al veel contact met diverse NEPROM-leden over de opgaven en kansen voor realisatie van huisvesting van senioren. Op basis van hun ervaringen zijn factoren geïnventariseerd die bij kunnen dragen aan een succesvolle realisatie van woonconcepten voor senioren.
Tineke Groenwegen, senior marketingmanager bij Blauwhoed, gaf een presentatie over succesvol ontwikkelen voor senioren. Daarin kwamen diverse projecten aan de orde, waaronder een locatie in Utrecht. Klik hier voor de presentatie.
Lars Drijver, ontwikkelingsmanager Care bij AM, benadrukte de kansen van het ontwikkelen van een compleet én aantrekkelijk woonconcept voor seniorenwoningen. Hierbij werd nadrukkelijk ingegaan op de potentie van het vrijspelen van woningen door deze 'grijze doorstroom'. Klik hier voor de presentatie.
Recente politieke ontwikkelingen
Margriet Schepman gaf een terugkoppeling over de stand van zaken met het oog op de actuele ontwikkelingen. Wat betekent de val van het kabinet in relatie tot de Woontopafspraken en hoe verhouden de aankomende verkiezingen zich tot de inzet van NEPROM op de belangrijkste dossiers. Vanuit NEPROM is benadrukt dat in deze tijd politieke stabiliteit van groot belang is en dat de woningmarkt geen pauze kan verdragen.
Ten aanzien van de verkiezingen zal NEPROM onder meer inzetten op een oproep voor rust, stabiliteit en investeringszekerheid; omarming van het rapport STOER en de uitwerking ervan; het in evenwicht brengen van de financiële middelen en de opgaven; en de lokale koppen nu echt van tafel.
Netcongestie
Tijdens de rondvraag werd duidelijk dat netcongestie een steeds duidelijker en concreter probleem is. Vanuit het Ministerie van VRO is ons verzocht om concrete voorbeelden van projecten aan te leveren waarbij sprake is van vertraging door enige vorm van netcongestie. Daarom het verzoek aan allen om concrete voorbeelden te mailen naar Mathijs van Schaik. Op deze manier kunnen we vanuit NEPROM de urgentie benadrukken en vragen stappen te nemen en in te grijpen, ook op korte termijn.