Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
28 maart 2019
Love me tender

​Hoe vind je jouw ideale partner? Bij mensen is dat niet eenvoudig, ook voor een gemeente die een partner zoekt voor de ontwikkeling van een gebied is het vaak knap lastig. In Utrecht experimenteerde de gemeente voor de locatie Smakkelaarsveld met een sollicitatietraject. De gemeente selecteerde bij de twintig sollicitanten niet op visie of ontwerp, maar op de capaciteit om te kunnen samenwerken en luisteren. Zij zocht een partij of team die transparantie, creativiteit, ambitie en optimisme in haar DNA heeft zitten. Kortom, een partner “for better and for worse”. Pas daarna ging zij met de drie geselecteerde partijen verder in de tenderfase met dialooggesprekken, waarbij het uiteindelijk tot een bieding moest komen. En, heel bijzonder, de gemeente vond ook een goede manier om omwonenden en “de stad” een rol te geven in dit tenderproces. 


In deze sessie hoor je hoe Utrecht dit proces organiseerde, maar vooral wat het projectmanager Heleen Wijtmans en haar collega’s heeft opgeleverd en wat collega’s in andere gemeenten met vergelijkbare opgaven hiervan kunnen meenemen. En uiteraard horen we ook van winnende partij Lingotto hoe deze vorm van samenwerken bij gebiedsontwikkeling voor hen als ontwikkelaar heeft uitgepakt.

In het tweede deel van deze sessie gaan we van het specifieke voorbeeld van het Smakkelaarsveld naar de Nieuwe Reiswijzer Gebiedsontwikkeling, als instrument dat gemeenten en marktpartijen moet ondersteunen om voor een specifieke opgave samen tot het beste plan te komen. Simpeler, sneller en goedkoper tenderen is daarbij één van de belangrijke onderwerpen, waarbij partnerselectie een goede methode kan zijn. In deze sessie presenteren Helen Amerika en Roger Kersten (Akro Consult) een eerste versie van de Reiswijzer, met een nadruk op de onderdelen die nieuw zijn. 

Daarna gaan we met  elkaar in gesprek over hoe gemeenten en marktpartijen hun samenwerking bij gebiedsontwikkeling kunnen optimaliseren. ​
https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/smakkelaarsveld.jpg, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/dvdp/smakkelaarsveld.jpg