DVDP-Nieuws
5 maart 2019
Lessons from Japan – tussen Tokyo en de Blue Zone Okinawa

​Bijzonder is het om te zien dat als de Shinkansen Tokyo Central Station binnenrijdt de schoonmaakploeg een lichte buiging maakt naar de trein. Respect, of dat nou voor andere mensen is of misschien wel een stukje techniek, is doordrongen in de Japanse samenleving. Auto's staan wat verder van elkaar voor het rode verkeerslicht te wachten en ook op straat zal je niet snel zo maar worden aangesproken. En met een beetje fantasie kun je dat respect zelfs terugvinden in het eten dat geserveerd wordt. Elk, bijna altijd zeer smaakvolle, gerechtje heeft zijn eigen plek op het bord, in de schaal, in de bento box. Op gepaste afstand van het volgende gerecht.

En zo zijn er nog veel meer zaken die in Japan anders zijn dan bij ons. Zo is grijs wijs, is de groep belangrijker dan het individu en oogt de samenleving veel minder divers dan wij dagelijks om ons heen zien. Tegelijkertijd zijn er toch ook veel overeenkomsten, zoals de sterke vergrijzing, de vergaande verstedelijking en de groeiende afhankelijkheid van technologie in de samenleving, wonen en zorg.

In Lessons from Japan gaat Alex Sievers, aan de hand van verschillende voorbeelden opgedaan in een recente studiereis, in op de ruimtelijke ontwikkelingen in Japan en de keuzes die daarbij gemaakt worden in wonen, welzijn, zorg en hospitality. Onder meer het vernieuwende zorgconcept van Takanedai tsudoi no ie komt aan bod, alsmede de capsule hotel-formule van Ninehours, de architectuur van Kengo Kuma en Alex zijn ervaringen uit de Blue Zone Okinawa.