Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
28 april 2018
The Next Step in Circulariteit
​Wat is de volgende stap in circulariteit en wat betekent dat voor nu en de toekomst? Waar staan we? Waar gaan we heen? Wat is een goede strategie? AM bespreekt de concrete casus De Bijlmerbajes. En Menno Rubbens, (directeur/eigenaar cepezed projects b.v.) vertelt over  de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam aan de hand van het businessmodel dat aan het project ten grondslag ligt. 

Ronde 1 (13:00 - 14:15) - Economische kansen
Bij de transformatie van Bijlmerbajes naar Bajes Kwartier wordt 98% van de gesloopte materialen hergebruikt én het gebied wordt volledig energieneutraal opgeleverd. Circulariteit in optima forma! In de DVDP-sessie 'The next step in Circulariteit: economische kansen' kijken we onder andere naar het aspect hergebruik van grondstoffen aan de hand van het project Bajes Kwartier. New Horizon Urban Mining vertelt over hun lucratieve economische model voor sloopmaterialen als beton, hout en baksteen. In de discussie spreken we verder over de economische kansen.

Ronde 2 (14:30-15:45) - Gebied en gebouwen 
Wat is de volgende stap in circulariteit en wat betekent dat voor nu en de toekomst? Waar staan we? Waar gaan we heen? Wat is een goede strategie? AM bespreekt de De Bijlmerbajes en Menno Rubbens, directeur/eigenaar cepezed projects b.v. vertelt over verschillende circulaire productconcepten en gaat in op de specifieke aanbesteding, vormgeving, realisatie en exploitatie van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam (2016) aan de hand van het businessmodel dat aan het project ten grondslag ligt. Welke afwegingen zijn gemaakt in de verschillende fasen van het project en hoe was daarin de interactie binnen het consortium en met de opdrachtgever en gebruiker? In de discussie spreken we verder over het circulair maken van gebieden en gebouwen.

Met:
Michel Baars (eigenaar / directeur New Horizon Urban Mining - ronde 1)
Menno Rubbens (projectontwikkelaar-directeur cepezed - ronde 2)
Eva Hekkenberg (ontwikkelingsmanager AM - ronde 1 en 2) 
Johan Snel (stedenbouwkundige / conceptontwikkelaar AM - ronde 1 en 2)

Onder leiding van: 
Claudia Bouwens (beleidsmedewerker Duurzaamheid NEPROM)
https://intern.neprom.nl/afbeeldingen/dvdp/bajes-kwartier.png, https://intern.neprom.nl/afbeeldingen/dvdp/bajes-kwartier.png