Skip Navigation LinksArtikel

DVDP-Nieuws
1 juni 2022
DVDP-verslag: Prijsstijgingen en onrendabele toppen: de noodzaak van overheidsbijdragen in tijden van marktdruk

Dag van de Projectontwikkeling 2022, sessie 25
Hoe realistisch is de woonproductie?

Onder leiding van Heijmans-directeur Maarten van Duijn werd het op het eind van de dag nog even spannend, toen BZK-topambtenaar Rachel van Houwelingen, Theo Stauttener van Stadkwadraat en Adrian Los, directeur van stedelijke ontwikkeling Leiden, zich moesten uitlaten over de kans dat Hugo de Jonge zijn woningprognoses haalt.

Van Houwelingen herkende in de minister een leraar. 'Die vertelt aan de klas hoe je een 10 moet halen, maar is ondertussen blij met een 7,5.' Stauttener, de expert op het gebied van effecten van prijsstijgingen en residuele grondwaarden, hield het op een 6,5 en Los bleef het meest positief met een 8.

Ze gaven alle drie De Jonge echter wel het voordeel van de twijfel, 'want er ligt veel meer vast aan plannen dan mensen denken', aldus Van Houwelingen. In het kader van de Woningbouwimpuls is een grote slag geslagen, waarbij voor 93 projecten en 140.000 woningen compensatie is verkregen voor de onrendabele top. Ook is er € 7,5 mrd besteed aan bereikbaarheid. 'In Den Haag begreep men niet zo goed dat in een booming markt met zoveel vraag en zulke hoge prijzen ook subsidie nodig is voor bouwlocaties, maar het is gelukt.' 

Verslaglegging PropertyNL

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DVDP%202022/DVDP%20sessie%2025.jpg